2012. május 13., vasárnap

Árnyjáték ( II. rész)


A halformájú tengeralattjáró megközelítette a hatalmas, fehér, legjobban egy óriási walwadonra emlékeztető űrhajót. Egy mélytengeri árok mélyén pihent, a testét egy javítóhangár fémketrece vette körül, a felületén pedig mon calamari technikusok dolgoztak. A hajó besurrant a javítóhangár egyik dokkjába. Az utasai kiszálltak. Draver Margae és Ackbar admirális.
Elindultak a dokkból kivezető folyosón, aminek a falain ablakok voltak, ezeken kilehetett látni a javítóállomást körbenövő korallzátonyra.
- Meena Tills válságos állapotban van, de valószínűleg túléli – szólalt meg Ackbar.
- Mi újság a helyettesével? – kérdezte Draver.
- Ez a rossz hír. A helyettese Gali Dwill. Ő úgy gondolja, hogy a bothanok a felelősek a merényletért.
- Honnan tudd arról, hogy azt a droidot a bothanok építhették? – kérdezte Draver.
- A bothanokról is van pár információja – válaszolta a mon calamari. – Köztük az emberutánzó droid kísérletekről.
A folyosón felértek a Home One fedélzetére. A hajó egykor egy mélységi felderítő űrjármű volt, de miután a Dac belépett a szövetségbe a társaihoz hasonlóan átalakították cirkálóvá.
- Értem – válaszolta Draver. A folyosó tele volt emberekkel, mon calamariakkal és más fajok
egyedeivel. A Corellian wind kapitánya úgy érezte, hogy a lázadást a Halálcsillag sem fenyegethette volna. Egy belső konfliktushoz képest az semmi sem volt. – Ezt az egészet a csírájában kell elfojtani.
Beléptek a hídra, az egyik mon calamari tiszt odafordult Ackbarhoz.
- Uram, Gali Dwill parancsot adott, hogy vonjunk blokádot a bolygó köré.
Ackbar lehajtotta a fejét, majd odaszólt a tisztnek.
- Mondja azt, hogy üzemzavarral küszködünk, és nem tudunk felszállni.
- Igen, uram.
Ackbar közben lehívta a bolygó központi adatbankjából a legújabb híradásokat. Draver látta a
felvételeket, ahogy a Hawaka szigeteken fekvő Hullámtörés nevű várost megszállják a mon calamari katonák. Ez a települést bevándorlók alapították, és gyakori célpontja volt a csempészeknek. Az utcákon katonák járőröztek, miközben az űrkikötőkből egymás után szálltak fel a járőrhajók.
- A következő célpontjai a quarrenek lesznek – jegyezte meg keserűen Ackbar. – Általában ők állnak kapcsolatban a csempészszervezetekkel.
- Ha a quarrenek sértve érzik magukat, támadni fognak, és abból újabb polgárháború lesz – válaszolta Draver, aztán felsóhajtott. A polipfejűek nem kötelezték el magukat a lázadás eszméjének, bár ők is rabszolgák voltak annak idején. A felszabadulás után elszigetelődtek, vagy elhagyták a bolygót.
- Meg kell keresni Tundra Dowmeiát – válaszolta Ackbar. – Valamelyik víz alatti városban lehet.
- Adjon egy tengeralattjárót, és indulok – mondta Draver, majd sarkon fordult, miközben Ackbar intézkedett…

Az eligazítóban szokatlan csend honolt. Senki nem ordibált. Senki nem ütötte a másik fejét. Még Tanoshikka sem piszkálta Syerrát, Shadree pedig nem terrorizálta a többieket.
Talán azért, mert kint állt a szónoki emelvényen. Ott, ahol egyébként Connie-nak lett volna a helye.
A lány arca sápadt volt, még az előző napokra jellemző árnyalatához mérten is. Mindannyian aggódtak a társaikért. Jouro esete óta természetes bizalmatlansággal viseltettek a mandaloriak, a defelek, a bothaiak, és minden velük kapcsolatos dolog iránt.
Viszont Shadree arckifejezését látva a legrosszabb sejtéseiket érezték beigazolódni.
Még Syerra is feszült figyelemmel, székén kicsit előredőlve várta, hogy az ideiglenes vezetőjük belekezdjen a mondanivalójába. Arcáról hiányzott a rá annyira jellemző, optimista mosoly.
 - Emberek – szólalt meg Shadree. A hangja rekedtes volt. – És bimm, arkanai, vuki, illetve dug társaink, mielőtt reklamálni kezdtek.
 - Nem akartam! – tiltakozott Hennora.
 - Szóval van egy kis probléma – folytatta a bakurai pilóta.
 - Azért ne túlozzunk… - szúrta közbe Ilis enyhén cinikus hanghordozással. – Mert ahol Stubborn egy úgy néz ki, mint aki gyors egymásutánban összefutott az Uralkodóval, Vaderrel és a saját klónjával, ott tényleg csak egy kis probléma van. Te, ott nem egy hajkefe lóg a hajadból?
Shadree idegesen végigtapogatta kócos sörényét, aztán amikor rájött, hogy Acre nem gondolta komolyan, fáradt sóhajtást hallatott.
 - Megengeditek, hogy elmondjam? – Megrázta a fejét. – Tudjátok, mit? Nem érdekel. Tőlem folytathatjátok a felesleges beszólogatást. A ti bajotok, hogyha nem halljátok.
Az osztag minden tagja várakozással nézett rá.
A lány nagy levegőt vett.
 - Eltűntek – szakadt ki belőle végül. – Mindannyian.
 - Kik? – kérdezett vissza Drach.
 - A kalamári kiskereskedők – forgatta a szemét Ilis. – Mégis, szerinted kik nincsenek itt?
Dorf békítőleg felemelte a kezét.
 - Nyugalom, hallgassuk végig a hölgyet!
 - Köszönöm – bólintott erőtlenül Shadree. – Szóval Moronról, Barakról és Connie-ról van szó. A Bantha pilótája most tért vissza. A jelentésében az áll, hogy miután Moronék átszálltak a Keldabe-cirkálóra, nem reagáltak a hívásaira. A hajó valószínűleg le lett árnyékolva. Aztán úgy húsz perc múlva a cirkáló levált, és fénysebességre lépett.
 - Ugrási vektor? – tudakolta Syerra, aki mindeddig némán próbálta felfogni a szavak jelentését.
 - Nem megállapítható.
Tanoshikka morgott valamit, amit Csipogó nem volt hajlandó lefordítani, de nem is volt rá szükség. Mindenki tökéletesen értette a mondanivalóját.
 - Nem tudjuk, hogy élnek-e még – fejezte be Shadree.
A következő pillanatban felvisítottak a vészjelző szirénák.
 - Birodalmi hajó lépett be a rendszerbe. Minden egység a helyére! Ismétlem: Birodalmi hajó…
A bíbor osztag kiözönlött az eligazítóból. Shadree leugrott az emelvényről és követte őket.

Legyen már vége!, morogta magában Ardana. A zabrak jelenleg utált a bőrében lenni, és ezt mogorva arckifejezésével adta útitársai tudtára. Nem azzal volt baja, hogy küldetésre küldték, hanem a kísérőivel. Jorka és egy másik bothai. Ennél már semmi sem lehetne jobb. Ráadásul a kis cirkálóban folyamatosan egy légtérben kellett velük lennie.
Az eddig ismeretlen bothai az út elején bemutatkozott neki (Caernnek hívták) majd feltett neki néhány kérdést, de amikor minden válaszra valami csípős megjegyzést is tett, Ardana tüntetően elfordult tőle. A két bothai ezek után egymással kezdett el beszélgetni, méghozzá a saját nyelvükön, amit a nő nem értett. Nem számít. Nem is vagyok kíváncsi rá. A hangsúlyozásból viszont le tudta szűrni, hogy Caern pár mondat után valószínűleg Jorkát is megsértette. Vele mondjuk nem volt nehéz dolga. Egy kezem elég lenne megszámolni, hogy Jorka mitől nem kezd el nyafogni.
A nő így hát megpróbált aludni. A kísértet a maga módján elég elvont, de még mindig sokkal kellemesebb társaság, mint ez a kettő! Csakhogy, hiába is erőlködött, nem volt képes megnyitni magát az álomvilágnak. Teljesen ébernek érezte magát, és még az sem segített rajta, hogy halálra unta magát. Így hát, elkezdett a küldetésükön gondolkodni. Ha jól vettem ki, egy épületbe kell belopakodni valami adatokért. Amit, nyilván húszezren őriznek. Tisztára, mint Rhufónál. Csak az a különbség, hogy akkor egy fokkal ütőképesebb csapatom volt, meg egy figura, aki be tudott minket csempészni. Korábban maga sem sejtette, de most vágyakozva gondolt vissza a múltkori bevetésre. Ki gondolta volna, hogy mondjuk egy zizzent zeneszerző és egy sérült, kislányos twi’lek társaságának jobban örültem volna, mint kettő, elvileg képzett harcosnak?
Már megpillantották a bolygót, amikor Caern ismét szólt a nőhöz. Persze, a bothai nyelven.
- Én is beszélhetek így, de azt te sem fogod megérteni- vágott hát vissza ingerülten a saját, zabrak anyanyelvén.
- Kell egy terv- fordította Jorka villámló szemmel Caern mondatát. Zseniális észrevétel. Még csak most jutott eszetekbe?
- Ha megosztanátok velem néhány adatot a célobjektummal kapcsolatban, akkor talán ki tudnék valamit találni- jegyezte meg Ardana.
- Nem vagy a felettesünk, hogy parancsolgass!- sziszegte Jorka dühösen.
- Mégis attól tartok, rákényszerítesz, hogy helyettetek is gondolkodjak- a zabrak könnyedén vállat vont.
- Sértegetsz?- a bothai vérben forgó szemekkel meredt Ardana sárga íriszébe.
- Vedd, aminek akarod!- legyintett a zabrak. - Mindenesetre, jobbnak látom, ha én találok ki valamit, miután téged eddig csak nyafogni hallottalak, a kollégádat pedig megjegyzést tenni a múltamra. Ezek pedig nem győztek meg engem a zseniális intelligenciátokról.
Válasz gyanánt a két bothai villámló szemmel meredt rá, majd Caern megszólalt:
- Az épület nem messze fekszik egy várostól és nem egy őr őrzi. Ezen kívül pedig folyamatosan ki-be járnak az ügynökök. A kémhálózat sosem pihen.
Hasonló szituáció, de a pokolba is, miért nincs itt Maas? Kétlem, hogy ebből a kettőből bárkit is beeresztenének. Vagy engem, azok után, amit legutóbb errefelé tettem.
A zabrak ugyanis egyszer már járt itt - közel tíz éve, amikor még fejvadászként működött. Egy helyi fejest kellett eltennie láb alól, és hiába igyekezett legfeltűnésmentesebben intézni a dolgát, az akció jó néhány ártatlan életébe is belekerült. Szép kis vérfürdő volt. El akartam kerülni, de nem volt más választásom. Egy pillanatig eltűnődött, hogy tájékoztassa-e a ködös múlt e foszlányáról a két útitársát, de inkább úgy döntött, megtartja ezt a történetet magának. Az nem segítene, ha elkezdenének frászolni, főleg, ha az itteniek esetleg már elfelejtették az incidenst. Meg aztán, elég nagy ez a bolygó! Elég kicsi annak a valószínűsége, hogy pont oda megyünk, abba a városba, ahol az eset történt.
- Akkor marad az elterelés- jelentette ki Ardana, legnagyobb megdöbbenésére Jorkával kórusban. Egy pillanatig még egymást méregették, majd Caernre néztek. A kém megadóan sóhajtott.
- Sejtettem, hogy ez rám hárul.
- Mi meg beszivárgunk. A többit majd helyben!

A tengeralattjáró kisuhant Korallváros kikötőjéből, majd egy csobbanással a tenger alá merült. Draver érezte, ahogy a több kilométer vastag víztömeg ránehezedik, szerencsére a jármű pajzsai ellenálltak a nyomásnak.
Ennek ellenére a férfi inkább lett volna a Corellian wind parancsnoki hídján. Hamarosan feltűnt az úti célja. Egy hatalmas tengeralatti kanyon, ami levezettet a fennsíkról. Hangos füttyjelet hallott, balról egy walwadoncsorda közeledett. Draver egy ideig mellettük kormányozta a gépét.
A láthatáron hamarosan feltűnt egy víz alatti dzsungel, a határában különös formájú őrtornyok, amik körül hatalmas, kalapácsfejű halak úszkáltak, a sziklák tövében banthanagyságú csigák húzták meg magukat.
A távolban feltűnt a Quarrenek egyik víz alatti városa. Draver ekkor látta meg, hogy az erdő egy részét letarolta valami, ahogy tovább nézte, látta, hogy az egy hatalmas torpedó alakú tárgy volt.
Az oldala pedig felnyílt. Dravernek rossz előérzete volt, ahogy közelebb kormányozta a járművét. A roncs körül mindenféle búvárruha nélkül quarrenek dolgoztak.
Draver meg akarta kérdezni, hogy mit csinálnak. Már aktiválta volna a kommunikátorát, amikor az erdőből rémálomba illő félig szerves, félig gép alakok rontottak a tisztásra. A polipfejűek felvették velük a harcot.
Draver gépét két bestia közelítette meg. A férfi felismerte őket, ilyen lényekkel akadtak össze a pilóták a Flornon. Felhúzta a hajó orrát, a bal oldali követte. A férfi megpördítette a gépét, majd az öt üldöző kiborg felé rontott, aztán tűzet nyitott.
A lézersugár hangos robbanással kapta telibe az idegent, a mellkasán lévő panel leszakadt, de tovább úszott a férfi gépe felé.
Draver leadott volna egy újabb lövést, de felülről egy másik szörnyeteg csapott le a gépére, és karmolászni kezdte az üveget, megpróbálva bejutni.
A férfi becélozta újra az elől haladó szörnyet, aztán tűzet nyitott rá, mire az szétrobbant. A tengeralattjáró a tisztáson dúló csata irányába fordult, a kiborgdefel ekkor megfordult, majd elindult a gép fúvókái felé. A kapitány kakaót adott rájuk, a tűzáradat pedig telibe kapta a szörnyet.
Hamarosan csak egy izgő-mozgó fémváz kezdett el zuhanni az óceán feneke felé. Margae teljes energiával belevetette magát a tisztáson dúló harcba. A quarren harcosokat visszaszorították a defelek. Draver folyamatosan lőtt a lézerágyújával, mire a lényekből már csak megpörkölődött fém és húsdarabok maradtak.
- Draver Margae vagyok, a Corellian wind kapitánya – szólalt meg a férfi. – Lázadó csatahajó.
A kommból egy mély hang hallatszott.
- Jól jött a segítsége. Mi célból jár itt?
- Beszélnék a vezetőjükkel…
- Tartozunk önnek. Kövessen!

A mandaloriak hajója alig észrevehető remegés kíséretében kilépett a hiperűrből. A foglyok nem tudták megállapítani, hol vannak.
Az utazás egy részét eszméletlenül töltötték. Miután Nebel emberei kikísérték őket a zsilipig, amire a Bantha rá volt kapcsolódva, három, tökéletesen egyszerre leadott kábító lövéssel leterítették őket.
Ezt a lehetőséget – Connie utólag átkozta is magát miatta – nem vették számításba. Úgy gondolták, hogy miután megegyeztek a mandalori férfival, egyszerűen áthozzák Herewit, Nebel pedig a kezükbe adja a koordinátákat. Arra egy pillanatig sem gondoltak, hogy a harcosok nem vették komolyan az ajánlatot. Vagy egyszerűen csak túszul akarták őket ejteni.
Amit megint nem értett. Ők csupán egy középszerű vadászosztag, még csak nem is Luke Skywalker csapata. Semmi különös. Párszor persze okoztak kisebb-nagyobb (és még nagyobb) károkat a Birodalomnak, de ez a mandalori csapat elméletileg nem őket szolgálta.
Mit keresnek hát itt?
Mellette Barak idegesen kifújta a levegőt. Miután a fiú fejében eloszlott az eszméletvesztés okozta tompa köd, először idegesen járkálni kezdett a cella egyik végéből a másikba, mint valami ketrecbe zárt vadállat. Aztán megunta a dolgot, és leült a priccsére. Innentől kezdve némán meredt maga elé. Időnként felnézett, csak hogy egy gyilkos pillantást küldjön Moron felé. Az idősebb férfi ilyenkor nagyban tanulmányozta a lábujjai hegyét, közben a szájának egy részét eltakaró sebtapaszt kapargatta.
Connie gyakorlatilag nem értette az egészet. Annyival persze ő is tisztában volt, ahogy az osztag többi tagja is, hogy Shadree az utóbbi időben a szokottnál is erőszakosabb, továbbá feltűnően erős ellentét feszült közte és Syerra közt. Túlságosan is feltűnő. Gyakorlatilag, ha az egyikük azt mondta, hogy fehér, a másik rögtön rávágta, hogy fekete.
Ez így bizonyos mértékben természetes is volt. Az osztagok női tagjai között gyakran kialakult némi rivalizálás. Viszont itt volt még rajtuk kívül más azonos nemű pilóta is.
Ilis az a típusú nő volt, aki csendben figyel, elemzi az eseményeket, levonja a következtetéseket, de nyíltan nem folyik bele a dologba. Gyakorlatilag, ha Connie jobban belegondolt, Dorf mellett ő volt az osztag legérettebb tagja. Megfontolt, okos, szemfüles, és ezt akár egyszerre is tudta kamatoztatni.
Hennora túlságosan fejlettnek érezte magát ahhoz, hogy ilyen kicsinyes dolgokkal törődjön, így hát Syerra és Shadree ketten maradtak.
Önmagát magát nem is számította lehetséges ellenfélnek. Mint rangidős, ráadásul az osztag vezetője, olyan volt a csapatának, mint egy mentor, egy megbízható támasz. Shadreenál csupán pár évvel volt idősebb, és a többiek se maradtak le sokkal, mégis úgy tekintett a tizenegy, azaz most már csak tíz pilótára, mintha a tulajdon gyermekei lettek volna. Ennélfogva észrevett bizonyos dolgokat, példának okáért az ifjabbik Stubborn különös viselkedését. Mindeddig csendes, komoly fiúnak ismerte, aki legtöbbször csak Syerrával beszélget, és rendszerint beveri a fejét valahová. Aztán történt valami, amiről senki nem beszélt. Moron szája leragasztva, Shadree mogorva, Barak ideges, Syerra pedig hozza a szokásos formáját. Nyilvánvalóan volt egy kisebb összetűzés, és valaki a tettlegességig elment. Az osztag legfiatalabb tagját rögtön kizárta, ő tulajdonképpen még Shadreet se lett volna képes fizikailag bántalmazni, nemhogy Moront. Tehát maradtak a Stubborn testvérek. Barak csak az incidens után lett ilyen. Talán csak most engedte szabadjára a feszültséget, ami a hónapok során felgyülemlett benne. Viszont hogyha ezt hirtelen Andrusra zúdította volna rá, Underso biztos volt benne, hogy a férfi nem úszta volna meg egy sebtapasszal.
Shadree lett volna? A lány mindeddig csak barátságosan bökdöste, pofozta, néha pedig rugdosta a coruscanti férfit, de mindig csak az észszerűség határain belül. Soha nem okozott nagyobb sérülést. Nem akart. És most? Mit mondhatott vagy tehetett Andrus, hogy ekkorát kapott? Az ilyesmiért máskor minimum megrovás járt volna, ami bekerül az aktákba, és befolyással van a pilóta további karrierjére. Most viszont úgy döntött, hogy megvárja a játék kimenetelét, és csak akkor lép közbe, ha nagyon muszáj.
Barak még egyet fújtatott, és karját keresztbefonva a mellkasán nekidőlt a falnak.
Connie gondolatban megvolna a vállát. Hiába rágódik ezen, úgyse tud semmit csinálni, amíg ide vannak bezárva.
Párperc néma maga elé meredés után megérezte, hogy a füle pattan egyet. Aztán még egyet. Végül az ajtót elzáró elektromos mező zúgása már csak fojtottan jutott el hozzá.
Csettintett egyet a füle mellett, de ugyanaz a hatás.
Még gyerekkorában elkapott egy erősebb megfázást, ami nagyon durva középfülgyulladáshoz vezetett. Azóta, a legeslegapróbb nyomáskülönbségre bedugult a füle.
 - Beléptünk a légkörbe – jelentette ki társaira nézve.

Ardana meglepetésére az elterelés zökkenőmentesen zajlott. Mindössze a városban akadtak problémák, amelyen át kellett haladniuk.
A bothaiak átlagmagassága százötven centiméter körül tetőzött, és a zabrak igencsak szemet szúrt közöttük. Valóságos óriásnak számított a százhetven centis magasságával Jorka és Caern mellett, fekete köpenye pedig, amellyel az arcát akarta elrejteni, még rátett egy lapáttal. A helybéliek alaposan megnézték maguknak. Ez nem is lett volna baj, ha néhányan nem kezdtek volna el gyanakodni és egymás között sutyorogni. Lehet, hogy egy-kettő még emlékszik rám. A zabraknak ugyanis csalódnia kellett; a Sors fintora folytán pont itt, ebben a városban teljesítette akkor a feladatot. Abban a sikátorban kaptam el egy utcagyereket és faggattam ki, állapította meg, amikor a tekintetét körbejáratta. Azt a tornyot pedig felrobbantottam, de úgy látszik, már újjáépítették. Amott a híd - kis híján azt is leromboltam.
- Te jártál már itt?- kérdezte Jorka rosszat sejtve, miután szemet szúrt neki a helybéliek furcsa viselkedése. A bothai eleinte nem csodálkozott (egy idegen bárhol nagy feltűnést kelt!), de amikor elcsípett pár mondatot néhány lakos beszélgetéséből, amelyek a „fejvadász”, „meggyilkolta” „tonnaszám” és „kegyetlen” szavakat is tartalmazták, már nem bírta szó nélkül.
- Egyszer- Ardana nem kívánt részletesebb választ adni.
- És? Ha szabad érdeklődnöm, mi célból?- a bothait kezdte még rosszabb érzés a hatalmába keríteni.
- Ki mondta, hogy szabad érdeklődnöd?- vetette oda fellengzősen a zabrak, majd ugyanolyan ironikusan folytatta: - Különben meg, hármat találhatsz! Annyit elárulok, hogy nem nyaralni voltam.
- Ki öltél meg?- Caern azonnal rájött, honnan fúj a szél.
- Nem mindegy?- a nő mindenesetre nem tagadta a tettét.
- Hé, maga ott!- üvöltötte ekkor egy idegen a közös nyelven. Szóval hozzám beszél. A zabrak a beszélő felé fordult, és egy pisztoly csövével nézett farkasszemet. Ajjaj. Ezeknek jobb a memóriájuk, mind gondoltam volna. Ráadásul az idegen bothai mögé még négy másik is felsorakozott. Ardana ennek ellenére megpróbálta a gyanútlan járókelő szerepét alakítani:
- Ismerjük egymást?- kérdezte így hát csodálkozó hangon.
- Igen. Te ölted meg kilenc éve és három hónapja Koskit Prisk'hag-t!- ordította a bothai magából kikelve. A zabrak elmélázott. Tényleg, mintha valóban így hívták volna az áldozatomat… - Ezért most meglakolsz!- üvöltötte a bosszúálló, és elsütötte a fegyvert. A lövedék egyenesen a néhai fejvadász feje felé zúgott.
Ardana sem késlekedett - lekapta az övéről a nagyanyja kését (amit az álma után a valós létsíkon is megtalált a Morvogodine-on) és plazmagömb elé tartotta. Nem tudta, milyen anyagból kovácsolták a pengét, mindenesetre a terve bevált: a lövedék lepattant róla és visszasüvített a feladójához, homlokon találva a bothait. Az felüvöltött, összerogyott és nem mozdult többet.
Az utcán halotti csend támadt; mindannyian némán, csodálkozva meredtek a zabrakra, beleértve Jorkát és Caernt is. A nő körbenézett, aztán gúnyosan megkérdezte:
- Na, van még valaki?- és a tekintete a támadó kis csoportját fürkészte. A négy bothai tanácstalanul egymásra nézett, aztán teljesen egyszerre hátat fordítottak és elmenekültek.
- Helyes- a zabrak egy kimért biccentéssel nyugtázta a helyzetet.
- Ezt muszáj volt?- morogta Jorka.
- Elhiszem, hogy jobban örültél volna, ha ő tesz el engem láb alól- felelte Ardana. - De igen. Jogos önvédelemből tettem. És még a tömeg is feloszlott!- állapította meg elégedetten. A bámészkodók ugyanis valóban befejezték a bámulást és folytatták korábbi tevékenységeiket. Immáron senki sem foglalkozott a zabrakkal.
- Ez csak a látszat- jegyezte meg Caern. - Jobb a közbiztonság, mint gondolnád, és egy utcai gyilkosság nem marad büntetlenül.
- Helyes. Ez esetben tűnjünk el innen!
***
Hamar kiértek a városból, és kis kutyagolás után elérték a célobjektumot. Az épület egy erdős terepen, fák között rejtőzött.
- Ott van egy aránylag kevésbé védett bejárat- mutatott egyre Caern.
- Jó. Te elcsalod őket onnan, nem érdekel hogyan, a módszert rád bízom, és ha túlélted, a gépnél találkozunk- jelentette ki Ardana, és a bothai nem ellenkezett.
Hamarosan üvöltés hangzott fel, néhány lövés dördült, és a korábban szinte láthatatlan őrszemek most megindultak egy irányba. A két lázadó egy kicsit még kivárt, aztán minden terepakadály nyújtotta fedezéket kihasználva a bejárat felé lopakodtak.
Egy hosszú, félhomályos folyosóra jutottak, kétoldalt szinte méterenként ajtók sorakoztak.
- És itt merre?- morogta a zabrak.
- Kövess!- pontosan ez volt az a parancs, amit Ardana egyetlen porcikája sem akart teljesíteni. A néhai fejvadász gyűlölte, ha valaki más ragadta magához az irányítást - pláne, ha ez a valaki más szerinte alkalmatlan volt a feladatra. Mégis, a helyzet most rákényszerítette arra, hogy engedelmeskedjen a bothainak. Ő ki tud itt igazodni, én meg nem. És valószínűleg így hamarabb megtaláljuk azokat az adathengereket, mintha én állnék neki keresgélni.
Jorka gondolkodás nélkül megindult a folyosón. Nem hallotta maga mögött Ardana lépteit, de nem is érdekelte volna, ha a zabrak különválik tőle. Egyedül is el tudok lopni néhány adathengert, ehhez nincs szükségem egy beképzelt fejvadászra! Egyenesen végighaladt, az első elágazásnál pedig balra fordult, amikor…
- Ki maga?- üvöltötte egy hang. Jorka megtorpant, és kisvártatva észrevette a folyosó végén álló bothait. Éppen valami frappáns válaszon tűnődött, amikor a háta mögött lövés dördült, és az idegen összerogyott. Jorka hátranézett, és a tekintetet Ardanáéval találkozott, aki kis mérlegelés után leeresztette a kezében tartott lézerpisztolyt.
- Ne kezdj el arról papolni, hogy felesleges volt megölni, inkább vezess!- dörrent rá a zabrak.
***
Még három bothait kellett kiiktatniuk, mire elérték a termet. Ardana őrt állt az ajtóban, Jorka pedig kis keresgélés után megtalálta az adathengereket, és elkezdte őket a nála lévő hátizsákba bepakolni.
- Mehetünk!- jelentette be, amikor végzett, ámde amikor kipillantott az ablakon, mozdulatlanná dermedt.
- Mi van?- Ardana ingerülten mellé lépett. - A rohadt életbe!- kommentálta a látottakat. - Ez nem egy igazi csillagromboló, ugye?
Aztán megpillantotta a fák közül előbukkanó rohamosztagosokat és a bothai helyőrséget is. Hoppá. Ezt nevezik BAJnak. Jorkára nézett, aki gúnyosan elhúzta a száját:
- Nos, erre az esetre is van egy zseniális terved?
- Azt hittem, neked van- vetette oda a zabrak hasonlóan cinikusan.
- Ugyan, nekem hogyan lenne már? Hiszen csak nyafogni tudok!- ironizált a bothai. Legnagyobb megdöbbenésére a zabrak biccentett.
- Megjegyzem, most is azt teszed- jelentette ki higgadtan. - Te, mit gondolsz, meglehetnek még a folyosón az áldozatok? A zseniális tervem megvalósításához szükség lenne rájuk.

A Wind lassan a bolygó északi félgömbje felé kúszott. Jonson látta, ahogy előkúsznak a különféle formájú és típusú csempészhajók, a mon calamari fregattok szembefordultak velük.
-Uram, a jelentések szerint a fregattok feltöltötték a fegyvereiket.
Jissin odafordult Jonsonhoz. A férfi tudta, hogy azok a csempészek a szövetségeseik, fegyvert és információt adtak el nekik, kockázatot vállaltak.
- Kapcsolja a vezérhajót.
A jenet fajú kommunikációs tiszt átkapcsolt néhány műszert, mire megjelent a híd közepén egy mon calamari nősténynek a képe.
- Jasmine vagyok.
- Azok a csempészek a szövetségeseink.
- Az elnöktől kaptam parancsot.
Jonson feje megfájdult, már kezdte érteni miért tudták ilyen könnyen leigázni a szeparatisták, majd a birodalmiak őket többször is.
- Akkor beszélek az elnökkel.
A jenet szó nélkül kapcsolta. Hamarosan teljes életnagyságában megjelent Gali Dwill képe. A mon calamari bal szemét egy szemtapasz fedte.
- Azok a csempészek a szövetségnek dolgoztak.
- A bothaiak szövetségesei. Ők álltak a merénylet mögött.
Cane felsóhajtott, belerúgott volna valamibe, de a közelben semmi nem volt.
- Én se kedvelem a legtöbb bothait, de…
- A bothaiak kezdték. Kérem, ne avatkozzon bele…
A műszerek jelezték, hogy a csempészek feltöltötték a fegyvereiket. Jonson a korlátra támaszkodott, és felkészült a közelgő összecsapásra… Ekkor a hajók megfordultak, és elindultak a mon calamari felé.

Draver végigsétált a víz alatt város sétányán, megérkezett a térre, ahol már várta Dowmeia szenátor, látszott rajta, hogy az utóbbi évek megviselték. Szinte már csak a ruha tartotta össze, de a szemeiben még mindig erő bujkált.
- Üdvözlöm Draver. Tudta, hogy az őseinket annak idején befogták a mon calamarik, majd megpróbálták civilizált életre tanítani.
- Sikerült az – válaszolta a kapitány, és felnézett a tengert visszatartó kupolás mennyezetre.
- A mon calamarik azt hiszik, hogy elárultok őket a Birodalomnak. Soha nem árulnánk el őket, sem magunkat. Se a Lázadásnak, se a Birodalomnak. Se másnak.
Draver rápillantott, és eltátotta a száját.
- Két hete megkeresett minket egy különös figura. Talortai volt, elmondta, hogy álljunk át hozzájuk, de én nemet mondtam. Valószínűleg az a támadás, amit kint látott ez az ő műve, azt várja, hogy…
Felbőgtek a kinti szirénák. A várost megtámadták. A külső biztonsági kamerákon közeledő, félig gép, félig defel lények látszottak.

A hangárkapu kinyílt, a levegőt visszatartó energiapajzs szertefoszlott. Hét X-szárnyú suhant keresztül a résen. Őket követték a más hangárokban állomásozó egyéb vadászgépek.
Shadree az alakzat élére kormányozta a saját gépét. A képernyőkön feltűntek a szenzorok által bemért adatok, Tövis pontosításával megtoldva.
Az ellenséges cirkáló szintén kiküldött néhány osztagnyi vadászgépet. TIE-vadászok és –interceptorok özönlöttek feléjük, nyilván célul tűzték ki, hogy most végleg és visszavonhatatlanul megsemmisítik a lázadók jelenleg legaktívabb csoportját. Vezérsíkjaik csillogtak a rendszer csillagának, a Dacának fényében. Egy pillanatra mintha megállt volna az élet. A két fél felmérte a másik tűzerejét, taktikai helyzetét.
Aztán, mintha valaki megnyomta volna a lejátszást beindító gombot egy holovetítőn, a vadászgépek robbanásszerűen előrelendültek, valaki eleresztette az első lövést.
Hamarosan a csatatér lézervillanások, irányíthatatlanul pörgő hajók és kevésbé szerencsés, már felrobbant társaik kavalkádjává változott. A Wind is beszállt a támadásba, a birodalmiak Venator-osztályú csillagrombolója ellen.
Ez a hajótípus még a Köztársaság idején lett kifejlesztve, az évek során egyre kevésbé használták hadi célokra. Most azonban mégis itt volt. Mind méretben, mind gyorsaságban és tűzerőben felülmúlta a Nebulon-B-t.
A lázadók azonban már régen megtanulták, hogy egy kis hajó gyakran hasznosabbnak bizonyul, mint egy monstrum.
A Wind jóval fordulékonyabb volt ellenfelénél, ami jelentős előnyhöz juttatta. A navigátorok gyakorlottak voltak, és mivel magát a hajót nem egyszer majdnem teljes egészében újraépítették, eszközöltek benne olyan változtatásokat, amik a javára váltak.
S habár Draver jelenleg nem tartózkodott a fedélzeten, Jonson szinte ugyanolyan jól ellátta a kapitányi feladatokat.
Az X-szárnyúak és társaik elsődleges célja az ellenséges gépek vonalán való áttörés volt, hogy utána a Wind és a Calamari felszínétől eltávolodó néhány cirkáló segítségére lehessenek.
 - Rendben, Bíbor osztag, párokra oszlunk. – vezényelt Shadree, hangjában jeges elszántsággal. - Ilis, te menj Syerrával! Hennora, neked Dorf lesz a szárnyembered. Dracharozev, Tanoshikka, utánam!
Az osztag ezzel három csapatra bomlott, akik háromfelé szóródtak szét. Hennora és Dorf csatlakoztak az Y-szárnyúakhoz, akik azt voltak hivatottak megelőzni, hogy a TIE-gépek a nagyobb hajók közelébe jussanak. Ilis és Syerra a TIE-vadászok ellen indult, míg Shadree az elfogók felé vezette az osztag maradék két tagját.
A dupla ionhajtóműves vadászokkal szemben az X-szárnyúak jelentős előnyt élveztek a pajzsuk és protontorpedóik miatt, amit bár korlátozott számban hordhattak magukkal, mégis eldönthette egy-egy csata kimenetelét.
Shadree egy interceptor-páros nyomába szegődött, szaporán sorozva őket a gépe quadlézerével. Drach és Tanoshikka hátulról fedezték.
Az egyik TIE gép jobbra húzott, így próbálva kikerülni a bakurai pilótanő egyik lézernyalábját. Azonban ezzel rögtön belekerült a vuki lövéseinek hatósugarába, és egy pillanaton belül szilánkjaira robbant.
 - Kösz – kommentálta Shadree, aztán teljes figyelmét az előtte repülő vadászra összpontosította. Minden dühét, minden fájdalmát beleadta a támadásba, az interceptornak pedig esélye sem volt. Bal oldali szolárpaneljének hátsó fele egyszerűen levált, a következő lövés pedig elintézte a jobb hajtóművét. Az elfogó vadár előbb eszeveszett pörgésbe kezdett, aztán nekicsapódott egy TIE-vadásznak, ami az Y-szárnyú osztag egyik tagját próbálta megsemmisíteni. Az mintegy tisztelgésként megbillentette a gépe orrát, aztán folytatta a küzdelmet.
Egy visítás törte meg a lány koncentrációját. Épp hogy csak fel tudott pillantani, egy TIE lövése már bele is csapódott a pajzsába, közvetlenül a gép hajtóműve alatt. Az X-szárnyú megremegett. Shadree tudta, hogyha a pajzs nem fogta volna fel a lézersugarat, ő most ezer darabban sodródna az űr vákuumában.
Nem koncentrálhatja minden figyelmét egy pontra, mert még két szárnyembere sem képes minden ellenféllel elbánni. Nagy levegőt vett, aztán éles sziszegéssel kifújta. Itt emberek halnak meg. Az ő dolga nem a bosszú. Nem a személyes sérelmeinek megtorolása.
Igen, a barátait elfogták. Lehet, hogy már nem is élnek. De ez még nem ok arra, hogy ész nélkül támadjon. Így is az életét kockáztatja, ahogy a többi pilóta is, de mindezt úgy kellett tennie, hogy ne vállaljon a szükségesnél nagyobb veszélyt. Egyetlen apró hiba, egy rossz mozdulat, és egy TIE-pilóta akár ki is lőheti a pajzsgenerátorát, és akkor annyi.
Még egy sóhajt engedélyezett magának, aztán újra belevetette magát a küzdelembe.
Connie-ért. Jouróért és Barakét. Moronért.

A csata több órán keresztül zajlott. Mindkét félnek voltak veszteségei, az Y-szárnyúak nem egy embert veszítettek, Dorf pedig kis híján otthagyta a fogát, amikor egy irányíthatatlanul sodródó TIE-vadász majdnem levitte a szárnyát.
A Wind kettes hangárját és a fölötte lévő raktárakat el kellett szigetelni, mert a csillagrombló egyik turbólézer-találata beszakította a külső burkolatot. Szerviz-droidok és technikusok tucatjai egyaránt elvesztek a találat során, azonban a birodalmiak is jelentős károkat szenvedtek. A Venator-osztályú hajó mozgásképtelen volt. Hajtóművei leváltak a Nebulon-B és a kisebb calamari csatahajók lövései nyomán, a burkolatot lángok mardosták, amit a belső tűzvédelmi-rendszer kitartóan próbált elfojtani.
Jonson szájához emelte a parancsnoki ülés előtti műszerfal mikrofonját.
 - Venator-osztályú csillagromboló, itt Jonson, a Corellian Wind első tisztje beszél. Azonnal adják meg magukat, és cserébe nem semmisítjük meg a hajójukat.
A másik oldalon néma csend honolt. A férfi érezte hogy, valami nincs rendben.  Az ellenség tagjainak többsége ilyenkor megadta volna magát vagy…
A Venator fedélzetén, középtájon egy halvány villanás tűnt fel, nyomában kirobbantak az ablakok.
Jonson szeme kikerekedett, a szája pedig kinyílt, amikor rájött, hogy mi történik.
 - El innen! – ordította a közös csatornára váltva. – Ismétlem, minden egységnek: el innen!
A vadászgépek és nagyobb hajók maximális sebességre kapcsolva távolodtak a rombolótól, ahogy ki is derült, nem ok nélkül.
A Venator törzse egy hatalmas robbanás keretében kettétört, további kisebb detonációk pedig szétszaggatták a burkolatot, a lövegeket, aztán a hajó belsejét is. A lökéshullám egyre terjedt és porrá hamvasztotta az utolsó mon cal vadászgépet, mi még nem ért ki a hatóköréből.
A csillagromboló önmegsemmisítő ciklusa elpusztította a Venator-osztályú hajót.

Arcat Kai figyelte, ahogy a borgdefelek ötödik légiója is bemasírozik a felvonulási terembe. A mon calamari hadművelet jól haladtak, hamarosan letörik a kiborgjai a quarrenek ellenállását, aztán jönnek a mon calamarik.
Alig várta, hogy a Császár egy egész légiót rendeljen belőlük. Ez az ő terve volt, a Sarlakk Agytrösztjének, a három vezérnek semmi köze nem volt hozzá.  Amint felvonulnak Palpatine és Vader előtt ő aktiválja őket, majd azok neki támadnak a két Sithnek. Elvégre nem számít a túlerő. Amint a Birodalom káoszba fullad vezetők híján a Sarlakknak csak annyi dolga lesz, hogy átvegye a hatalmat…
Kinyílt az ajtó.
- Kai – lépett be Dormer. – Egy mandalori csatahajó lépett be a légkörbe.
- Tudok róla, tudja ez a tesztelé…
- Erről én miért nem tudok? Ez katonai program.
A férfi nyomában öt rohamosztagos lépett be. Kai szembefordult velük.
Sok bábuja volt még a birodalmiak soraiba is, de néha előfordult, hogy a Dejarik táblán valami a rossz programozás miatt hibás lesz…
- Ön a bázis parancsnoka, ugye?
- Milyen kérdés ez? – kérdezett vissza Dormer.
Kai telepatikus parancsot küldött a harcosainak. Négy futásnak eredt, majd neki rontott a rohamosztagosoknak, azok próbálták viszonozni a lövést. Egy valamit nem tudtak: hogy pont az ő helyettesítésükre tervezték őket.
A talortai Dormer előtt termett, majd elkapta a nyakát, aztán addig szorította, míg a gégéje hangos roppanással ketté nem tört. Neki vágta a falnak.
Odafordult az egyik defelhez.
- Gondoskodjatok róla, hogy egy birodalmi se maradjon a bázison. Én pedig fogadom a vendégeinket…

folytatása következik…

Sanchia
Liliána
Kenneth Withaker

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése